top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תטל טבת

בואו נשחק

עודכן: 7 באפר׳ 2020

כשאנחנו משחקים עם הילדים שלנו אנחנו מאפשרים להם לתרגל מגוון רחב של מיומנויות חשובות.

במסגרת עבודתי כמנתחת התנהגות, פונים אלי שוב ושוב הורים ואנשי חינוך המדווחים על קושי משמעותי של ילדים להתמודד עם מצבי תסכול. קושי הבא לידי ביטוי במגוון התנהגויות: הסתגרות והימנעות, התפרצויות זעם, השלכת חפצים, קללות ואלימות פיזית.


חשוב לזכור, התנהגות היא דבר נרכש, היא נלמדת ואפשר לתרגל אותה. כשאני פוגשת את אותם ילדים, כחלק מבניית תכנית התערבות התנהגותית אני משחקת איתם. המשחק מאפשר לנו לחשוף את הילד למצבים מתסכלים באופן מבוקר. הפעילות במשחק מאפשרת תחושת ביטחון מעצם יכולתנו לשלוט על היבטים רבים - אנחנו בוחרים באיזה משחק נשחק, בוחרים מי ישתתף במשחק ויודעים כי למשחק משך זמן מוגבל – יש לו התחלה וסוף ברורים. מאחר והמשחק מבוסס על הנאה הוא מאפשר תרגול מיומנויות התנהגותיות ללא התנגדות.


חשיפה הדרגתית של הילד למצב מתסכל במהלך משחק המתנהל באווירה נעימה יכולה להפחית בהדרגה התנהגויות של איבוד שליטה ובמקביל להגביר משמעותית התנהגויות רצויות.

המשחק מזמן לנו מגוון רגעים לתרגל התמודדות עם מצבים מתסכלים - הפסד הוא כמובן אחד מהם, אך גם המתנה לתור יכולה להיות מתסכלת, כמו גם התמודדות עם שינויים המתרחשים תוך כדי משחק, כאשר היריב עושה מהלך המשבש את התכניות שלי, מצב בו לא הכול קורה כמו שתכננתי.


אז מה משחקים? תלוי מהי המיומנות אותה אנו רוצים לחזק. כל משחק יכול להתאים, משחקי קופסה, קלפים, משחקי ספורט, מחבואים או תופסת, המשחק הוא הכלי אליו אנו יוצקים את המטרות ההתנהגותיות שלנו.


כמה נקודות למחשבה, רגע לפני שאתם מתחילים לשחק:


הילד שלכם מחקה אתכם – הוא בוחן כל התנהגות ותגובה שלכם. הקפידו להגיב באופן בו תרצו שילדיכם יגיב. במהלך המשחק עם הילד, צרו הזדמנויות בהן אתם גם מנצחים וגם מפסידים – כדי לאפשר לילד ללמוד מכם תגובה מותאמת לכל אחד מהמצבים.


היו ערים לתגובה שלכם בעקבות התנהגות ילדיכם – מה קורה בעקבות התנהגות לא נאותה? האם הילד זוכה לתשומת לבכם? האם אתם מוותרים לו כשהוא צועק? האם אתם ממשיכים לשחק? תגובות מהסוג הזה יגבירו את אותה התנהגות שאתם רוצים להפחית.

מה קורה כאשר הוא מגיב באיפוק? האם אתם מחזקים אותו על כך? או שאולי אתם מתייחסים לכך כדבר מובן מאליו ומתעלמים...? מצב זו עלול להוביל להכחדה של התנהגות נאותה ופנייה להתנהגות אחרת, שלילת, כזו שתשיג את תשומת ליבכם.


גם לכם מותר לנצח – הרצון של הורים לצמצם ולחסוך מילדיהם מצבים מתסכלים מובן, אבל האם באמת יהיה נכון מצדנו למנוע כל קושי? חשוב לאפשר לילד להתמודד עם קשיים ולכן, אל תתנו לילד שלכם לנצח תמיד ... תנו לו את ההזדמנות לחוות תסכול כאשר אתם נמצאים שם איתו.

משחק משותף באווירה נעימה, יוצר תקשורת חיובית ותורם לקשר בריא ולתחושת ביטחון.

שחקו עם הילדים שלכם! הרווח הוא עצום לכל הצדדים גם לילדיכם וגם לכם!

תיהנו...


45 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page